U Mostaru održan koncert “Sazvučja”
U Mostaru održan koncert “Sazvučja”
BiH: U Mostaru održan koncert “Sazvučja” u organizaciji Preporoda, Napretka i Prosvjete Nastupili su duet Dženana Huseinagić i Dženana Šehanović - Sarajlić, trio Senso, te Etno grupa “Sveti Dimitrije“, koji su izvodili sevdalinke u novom ruhu

U

sklopu projekta Međukulturnog vijeća u Domu “Herceg Stjepana Kosače“ u Mostaru održan je koncert pod nazivom “Sazvučja” u organizaciji Bošnjačke zajednice kulture Preporod, Hrvatskog kulturnog društva Napredak i Srpskog prosvjetnog i kulturnog društva Prosvjeta, javlja Anadolu Agency (AA).


Nastupili su duet Dženana Huseinagić i Dženana Šehanović - Sarajlić, trio Senso, te Etno grupa “Sveti Dimitrije“, koji su izvodili sevdalinke u novom ruhu.


Prvobitno je bilo planirano da se koncert održi na otvorenom, i to na platou ispred “Kosače”, međutim zbog padavina je odlučeno da se ipak održi u velikoj sali doma. Prisutni su ispoštovali epidemiološke mjere koje su na snazi. Pokrovitelji događaja bili su Vlada Hercegovačko-neretvanskog kantona i Grad Mostar. Ovo nije prvi zajednički projekat tri društva koja imaju podružnice u gradu na Neretvi.


Gradonačelnik Mostara Mario Kordić je zahvalio društvima na organizaciji događaja, napominjući da je Mostar oduvijek grad koji gaji “različitost”.


“Ne stvarajmo novotarije, svjesni svojih kultura, vjera i nacija. Spremni smo živjeti zajedno, a ne jedni drugima nametati rješenja i vizije. Sretan sam i što se sve dešava u vrijeme kada je Mostar pod lupom svih i kada se od nas očekuje da društvo povedemo u boljem smjeru. Imali smo u posljednje vrijeme niz zanimljivih i značajnih kulturnih sadržaja, a ovo je tačka na i”, rekao je Kordić.
Članak